hirdetés
Blogolj!

Ön is lát lebegő fonalkákat? Azok a saját szemének a darabjai

Ragnar Volarus

Az emberek 70 százaléka lebegő fonalakat, pöttyöket, girbe-gurba vonalakat lát, bárhova is néz. Nyugalom, ez nem hallucináció, nem is valamiféle szembetegség. A kis repkedő izék mi magunk vagyunk, pontosabban a szem belsejében lebegő darabkáink árnyékai. 

Az időnként kis féregre emlékeztető vonalkák latin neve myodesopsia, de nem kell rögtön tárcsázni az orvost. Semmi gondot nem okoznak, idővel akár javulhat is a helyzet, vagy az ember megszokja, hogy folyamatosan ott vannak a látóterében.

A rendellenesség oka, hogy a szem belsejébe, a szem gömbölyűségét is megtartó üvegtestbe levált és összecsomósodott anyagdarabok kerülnek. Ezek a zselés darabkák normálisan a szem belsejében lévő tiszta kocsonyás folyadék alkotóelemei a 99 százaléknyi vízzel együtt, de főleg idősebb korban a kollagén és a vízmolekulák különválhatnak, ilyenkor az üvegtest közepén tiszta víz lesz, benne a zselés anyag pici lebegő részeivel.

Ahogy a belépő fény az üvegtesten keresztül eljut a szem hátsó falán lévő retinába, a levált darabkákkal teli folyadékon kell áthatolnia. A kis kollagéndarabok azonban árnyékot vetnek a recehártyára — na ez az az árnyék, amit lebegő fonalkákként érzékelünk látás közben. Ez a tünet jellemzően 50 éves kor felett szokott előjönni, nyolcvanasoknál pedig teljesen általános. Fiatalkorban is előfordulhat, de ez ritka.  

Ezeknek a kis fonalkáknak az a "legravaszabb trükkje", hogy amikor direkt rájuk fókuszálnánk, szépen arrébb táncolnak. A folyadékban ugyanis valóban mozognak, ha a szem is mozog. Másként ha nem változtatnák folyamatosan a helyüket, nem is látnánk őket: az agy ugyanúgy automatikusan kikapcsolná ezt a zavaró hatást, mint például a szemben lévő, de fix elhelyezkedésű véredényecskékkel.

Bár a számuk idővel növekedhet, a meglévő fonalkák nagysága és mérete az élet végéig változatlan marad. Főleg a kék égre, vagy fényes, világos felületre nézve válnak élessé, hiszen ilyenkor a pupilla beszűkül, amitől fókuszáltabban jelennek meg. Alapesetben nem kell velük foglalkozni, és tenni ellenük, bár van rá műtét, ha nagyon zavaró lenne. Ebben az esetben egy sós folyadékot töltenek be a természetes szemfolyadék helyére.

A hirtelen megjelenő sok fonal és pont viszont másra, például a könnyen vaksághoz is vezető retinaleválásra utalhat, ilyenkor azonnal orvoshoz kell fordulni. Néhány kis táncikáló fonállal viszont kényelmesen éldegélhetünk. 

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/60782/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?