Blogolj!

Fogadjunk, hogy te sem tudod hogy kell enni a hot dogot

Dorogi László

Amerikában külön etikai bizottság foglalkozik az egyik legjellegzetesebb amerikai gyorskaja elfogyasztásának tökéletes aktusával. Itt az ideje, hogy mindenki megtudja hogy kell enni ezt a finomságot!

Virsli és buci. Vagy kolbász és kifli? Na ez egyáltalán nem mindegy! A hot dogot az emberiség jelentős hányada szereti és fogyasztja napi rendszerességgel, hiszen pofon egyszerű elkészíteni, nem veri költségbe az ember fiát és hát valljuk be, finom is.

A hot dog először Nagy-Britanniában terjedt el az 1860-as években, amikor megjelent egy bizonyos dog-in-a-bag nevezetű virslikészítmény a boltokban. Ez idő tájt kezdték el a virsliket kenyérszármazékok közé gyömöszölni és így árulni az utcán, az ötlet pedig nagyon hamar óriási népszerűségre tett szert.

A hot dog fogyasztás szabályait azonban nem az angolok, hanem az amerikaiak fektették le, sőt, nekik külön etikai bizottságuk van, ami a hot dog fogyasztás művészetével és technikáival foglalkozik, ez a Nemzeti Hot Dog és Kolbász Terméktanács. Na, szóval szerintük így és csakis így lehet hot dogot majszolni. Lássuk!

  1. A hot dogot szezámmagos vagy sima buciban kell tálalni, semmilyen más buci nem jó hozzá. Az már nem hot dog. A szárított paradicsomos és bazsalikomos bucikat egye aki akarja virslivel vagy kolbásszal, de azt ne nevezze hot dognak.

  2. Azt tudták, hogy a hot dog megtöltésének is van sorrendje? Hát persze hogy van! Először a kolbászt kell a buciba helyezni, ezután jöhetnek a szószok mint a mustár, a kecsap vagy a chili-szósz. Ha ezek is elfoglalták helyüket az ízletes virslis lakomában, akkor jöhet a hagyma és a savanyú káposzta. A korona a kajára a reszelt sajt és egyéb fűszerek, mint például a só, a bors, vagy amit éppen szeretnénk.

  3. Nagyon fontos: a szószok egyenesen a virslire vagy kolbászra kerüljenek, ne a bucira. A buciba csak és kizárólag a virsli kerül közvetlenül erre pakoljuk a további hozzávalókat.

  4. Rossz hírünk van: kecsapot nem szabad a hot dogra/ hot dogba tennünk, ha elmúltunk már 18 évesek. Bizony. Chicagóban például ez főbenjáró bűnnek számít, legalább akkora parasztság, mint itthon mondjuk sörrel koccintani.

  5. Szentségtörés papírtálcán felszolgálni a hot dogot! Közönséges tányérra lehet rakni, de a legelegánsabb kínai porcelánon szervírozni.

  6. A hot doghoz tilos evőeszközt használni. Se villa, se kés, se kanál. Kézzel kell enni, punktum.

  7. Attól a pillanattól kezdve, hogy felemeltük a hot dogot a tányérról, a buci nem érhet hozzá a tányérhoz. Bizony. Ha felkaptuk az ételt, meg kell enni. A buci legközelebb akkor érhet hozzá az edényhez, amikor a buci végével kimártogatjuk a lecsöpögő szószokat. Ja, és eszébe se jusson senkinek ott hagyni a tányéron a buci végét. Ez is szentségtörés.

  8. A hot dogot közmegegyezés szerint öt harapással illik elfogyasztani. A hosszabb példányoknál azért elfogadott a hét harapás is, de csak a 30 centis szörnyek esetében. Ahogy nagymamáink szokták mondani, ne szégyenlősködjél kisfiam, egyél csak bátran.

  9. A hot doghoz nem illik a bor, de tilos is hozzá inni. Igyunk sört, szénsavas üdítőt, limonádét vagy jeges teát. A víz is belefér, de hát az undorító, mert abban a halak dugnak.

  10. És végül a legfontosabb szabály: hot dogot bármikor ehetünk. Mindig, minden körülmények közepette!
Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/60081/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?