Blogolj!

Ma is rejtély, hogy miért kellett meghalnia a reformista pápának

Napra pontosan 40 évvel ezelőtt hunyt el Albino Luciani, ismertebb nevén I. János Pál, aki mindössze 33 napig viselte a pápai tisztséget. Egyesek úgy tartják, valóságos egyházi forradalmat robbantott volna ki a Vatikánban, ezért kellett meghalnia.

Fotó: chiesabellunofeltre.it

Albino Lucianit 1978-ban, 66 éves korában választotta meg a vatikáni konklávé Szent Péter földi helytartójának, s ezzel a korral nem is számított volna különösebben idős pápának, sőt. A választáson jó néhány esélyes bíborost utasított maga mögé, annak ellenére, hogy szélesebb körben viszonylag ismeretlennek számított a velencei születésű pátriárka. A reformista pápákra utalva az I. János Pál nevet választotta magának, amivel az első pápa lett, aki egyszerre két nevet visel, s ha hinni lehet a feljegyzéseknek, a következőket mondta a bíborosoknak, miután meglepően gyorsan letették a voksukat személye mellett:

"Isten bocsássa meg nektek, amit velem tettetek."

Bár a felső egyházi körök mindig is azt hangoztatták, hogy a pápa szívproblémái miatt természetes halállal halt meg, halálát követően gyorsan szárnyra kaptak különböző összeesküvés-elméletek és pletykák, miszerint gyilkosság áldozata lett. A legvalószínűbb az, hogy egyházon belüli leszámolás áldozata lett, méghozzá azért, mert túl liberális volt a konzervatív keresztények szemében.

Hogy egy kis történelmi kitekintést tegyünk, meg kell említenünk az 1962 és 1965 között lezajló Második Vatikáni Zsinatot, amely addig szinte soha nem látott reformokat eredményezett a katolikus egyház életében: nyitottabbak lettek a protestánsok, az anglikánok és az ortodoxok felé, hivatalosan elfogadottá és általánossá vált az anyanyelvi misézés és kísérletet tettek az egyház belső életének megújítására és megtisztítására. Albino Luciani a haladó nézeteket egytől egyig képviselte, nem csoda hát, ha egyesek szemében szálkának tűnt.

Fotó: Catholic News Agency

Luciani egy évvel pápává választása előtt Fatimában járt, ott, ahol a híres Mária-jelenéseket feljegyezték. 1917. május 13-án három pásztorgyerek egy nyájat őrzött a portugál kisváros melletti területen, amikor a déli rózsafüzér-imádság után hirtelen sugárzó fényt láttak, amelyet villámnak véltek. Ezt követően egy második villám világított meg a helyet kissé távolabb és egy tölgyfabokor felett láttak egy hölgyet, aki elmondásuk szerint ragyogóbb volt a Napnál és kezei között rózsafüzért tartott. A hölgy azt mondta a három pásztorgyereknek, hogy sokat kell imádkozniuk és meghívta őket, hogy öt egymást követő hónap 13. napján ugyanazon órában ismét menjenek el a jelenés helyszínére, minden alkalommal meg is jelent. A felnőttkort csak Luciani Lúcia de Jesus dos Santos élte meg a gyerekek közül, vele találkozott Luciani, s bár azt nem lehet tudni, mi volt a diskurzus tárgya kettejük között a későbbi pápa látogatásakor, családja szerint az ott hallottak élete végéig erősen foglalkoztatták I. János Pált, halál után az is elterjedt, hogy a "fatimai titkot" akarta nyilvánosságra hozni, ezért kellett meghalnia.

A legelterjedtebb nézet szerint azért akarták megölni I. János Pált, mert fel akarta számolni a maffiával szorosan összefonódó Vatikáni Bank bizniszeit. Őszentsége meggyilkolásának ezt a teóriáját egy angol bűnügyi szerző, David Yallop Isten nevében? című bestsellerében fel is dolgozta, az ő verziója szerint a pápát azért mérgezték meg, mert teljes mértékben fel akarta robbantani az egyházi állam bankjának mindent behálózó korrupt rendszerét, bár ezzel kapcsolatos bizonyítékok soha nem kerültek elő.

Létezik egy olyan elmélet is, miszerint a P2 nevű titkos szabadkőműves páholy állt I. János Pál halála mögött, akik a gyanú szerint szerepet vállaltak 1978 tavaszán Aldo Moro, kereszténydemokrata olasz miniszterelnök elrablásában és meggyilkolásában. A pletykák szerint Luciani le akarta lelplezni a szabadkőműves páholy titkos kapcsolatait és meg akart szabadulni a vatikáni Kúria befolyásos tagjaitól, akik kapcsolatba kerültek velük korrupciós pénzek folytán. Lucianira egy bizonyos Vincenza nővér lelt holtan a pápai lakosztályban, s az apáca elmondása szerint I. János Pál éppen úgy nézett ki, mint aki olvasás közben elaludt, a szemüvege az orrán ült, kezében papírok hevertek. Egyes elméletek szerint a papírok éppen az Ambrosiano Bank, ami a Vatikáni Bank egyik fő érdekeltsége, pénzügyi jelentését tartalmazták. Az egyház természetesen tagadta a történetet, ahogy Yalopp könyvét is összeesküvés-elméletnek minősítették.

Fotó: Salt and Light

I. János Pál halálát követően egy szalézi szerzetes is közölt a pápa haláláról egy radikális verziót, amit Dan Brown is felhasznált Angyalok és démonok című sikerregényének megírásakor. A szerzetes beszámolója szerint I. János Pált halála után felboncolták, majd kiderült, hogy halálát egy nagy adag vértágító okozta. Mivel a pápa alacsony vérnyomású volt, s az ilyen gyógyszer kifejezetten ellenjavalt az ilyen betegséggel küzdők számára, a teória szerint vagy beinjekciózták neki, vagy kényszerítették hogy lenyelje, de az orvosa sohasem írt fel neki ilyen orvosságot.

Stefania Falasca tavaly megjelent könyvéből kiderül, hogy Lucianinak három évvel pápává választása előtt volt egy kisebb trombózisa és a vatikáni levéltár dokumentumai is a pápa természetes haláláról tanúskodnak. Falasca beszámolója szerint I. János Pálnak halála előtti estéjén erős mellkasi fájdalmai voltak, de a pápa nem akart orvost hívni, ám minden bizonnyal ez vezetett halálához.

I. János Pált annak ellenére is nagy hatású pápaként tartja számon a történelem, hogy mindössze 33 napig töltötte be a tisztséget. Már bíborosként is az egyházi vagyonból segítette a szegényeket, megválasztását követően pedig elutasította a közel kétezer éves, tiarás megkoronázási szertartást. Lehet, hogy a Vatikán akkoriban még nem volt felkészülve egy ilyen innovatív egyházfő uralkodására, s ki tudja, talán ezért is kellett meghalnia.

1
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/59884/pics/lead_800x600.jpg
I. János Pál,keresztény egyház,Vatikán
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-10-01 15:59:53
Na, ez jó kérdés !!!
Ha valaki, valamikor ezt "megfejti", akkor onnantól érthetővé fog válni, hogy a jelenlegi katolikus pápa - a józan ész diktálta, ésszerű cselekedetek ellenében - ugyan miért is állt át a migránssimogatók oldalára !!!!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?