hirdetés
Vívó-vb: Siklósi Gergely világbajnok!
A 21 éves magyar párbajtőröző parádésan vívott egész nap, a döntőben az orosz Szergej Bida ellen 13-10-ről állt fel és nyerte meg az aranyérmet a budapesti olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.
Blogolj!

A középkori parasztoknak több szabadnapja volt mint nekünk

Ragnar Volarus

Történelemórán mindig azt tanultuk, hogy milyen nehéz élete volt a középkori jobbágyoknak. Borzasztó higiéniai és egészségügyi körülmények, alig voltak jogaik, cserébe éjjel-nappal dolgoztatták őket a földesúr földjein. Mint kiderült, ez sem egy telitalálatos szelvény. Mert ebből a három dologból legfeljebb csak kettő igaz. Történészek állítása szerint a középkorban - főleg a 13-14. században - egyáltalán nem dolgoztak olyan sokat a parasztok. Sőt, valójában jóval több szabadnapjuk volt, mint manapság nekünk, egyszerű munkavállalóknak.

A korabeli feljegyzések szerint a 14. századi Európában a jobbágyok csak nagyjából évi 150 napot dolgoztak. Mert bizony a vasárnapi munka tilalma mellett jött a rengeteg egyházi ünnep - ez akkoriban nem merült ki a karácsonyon-húsvét-pünkösd aranyháromszögön -, ami országtól és egyházmegyétől függően akár 30-40 szent napját is munkaszüneti nappá nyilvánította. Ezek mellett pedig jött még három hónap - vagyis nagyjából 90 napnyi sima pihenő -, plusz az olyan rendkívüli események, mint a lakodalom, gyerek születése vagy temetés a családban, amire jellemzően egy hét szabadságot kapott a jobbágy a gazdájától.

Az mondjuk kevésbé hangzik jól, hogy a munka a földeken pirkadattól alkonyatig tartott. Ez télen 8-10, nyáron akár 16-18 órát is jelenthetett. Ám ezt nem kellett megszakítás nélkül munkával tölteni, mert még a jobbágyoknak is járt pihenő napközben, nem is kevés. Az étkezési szünetek mellett az ebéd utáni szieszta is általánosan elterjedt volt Európában. A történelmet kutatók végül arra jutottak, hogy mindent figyelembe véve 8-9 óra lehetett az átlagos középkori munkanap.

Ma egy átlagos munkavállaló Európában évi 1850 órát dolgozik, amihez képest a 14. század 1450 órás átlaga egészen elfogadhatónak hangzik. Ellenben az 1800-as évek munkásaival senki sem cserélne szívesen, hiszen ők egy évben átlagosan több mint 3000 órát töltöttek munkával.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/59879/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?