Blogolj!

A sárgarépa eredetileg lila volt

Ragnar Volarus

A "Milyen színű a sárgarépa?" kérdés elég hülyén hangzik. Pedig közel 500 évvel ezelőtt nem is volt olyan egyértelmű a válasz. Mondjuk akkor még nem is sárgarépának hívták. A répa ugyanis akkoriban még lila volt, a ma ismert színű változat csupán a 17. században kezdett elterjedni. És ez is egy hóbortos királynak köszönhető. Mert ha I. Vilmos orániai hercegnek más lett volna a családneve, talán még ma is lila lenne a répafőzelék.

A répa igazából Perzsiából származik, a mai Afganisztán és Irán területén kezdték el termeszteni és fogyasztani. Ám elég érthetetlen módon akkoriban nem a gyökerét, hanem a leveleit ették. Európába a mórok hozták be a 8. században, és gyorsan elterjedt az egész kontinensen. A répa gyökere ekkortájt többnyire lila vagy bíbor volt, de néha előfordultak "mutáns", citromsárga és fehér példányok, amelyekből hiányzott a lila színt adó pigment, az antocián. Ez utóbbitól kapja színét a padlizsán is.

Hogy ki és milyen okból kezdte nemesíteni először a sárga sárgarépát, azt sajnos nem tudjuk. Annyi látszik biztosnak, hogy a mutáns, fehér répát (nem összekeverendő a fehérrépával, ami a petrezselyem gyökere) keresztezték vadon élő répafajtákkal a Németalföldön, mígnem felbukkant a zöldség ma ismert, narancssárga verziója. Ebben pedig már az antocián helyett a ma oly népszerű bétakarotin adja a zöldség jellegzetes színét.

Időben ez nagyjából egybeesett a németalföldi szabadságharccal, és a független Hollandia megszületésével. A spanyol uralom elleni lázadás vezéralakja I. Vilmos orániai herceg volt, az Oránia-Nassau nemesi ház tagja. Oránia, eredetiben Oranje azt jelenti, narancssárga. A névben és a családi címerben is szereplő szín máig Hollandia nemzeti színe, annak ellenére, hogy nemzeti lobogójukon nem szerepel ez a szín. De például a sportokban az ország válogatott csapatai hagyományosan narancssárgában játszanak. A holland labdarúgó-válogatott beceneve is Oranje.

Fotó: Food & Wine

De a 17. században a szín jelentősége ennél sokkal nagyobb volt, a függetlenséget és a szabadságot jelképezte a hollandok számára. Ennek köszönhetően elképesztően népszerű lett a sárga sárgarépa. Persze az is elég sokat nyomott a latba, hogy ez a verzió édesebb és húsosabb volt, mint a régi lila, amit azon nyomban ki is szorított a piacról. Ám a modern kor hipsztereinek hála, ma ismét reneszánszát éli az újra felfedezett lila sárgarépa is.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/59717/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?