Blogolj!

Lerombolunk egy komoly tévés mítoszt

Dorogi László

Gyerekkorában vélhetően mindenki megkapta a szüleitől, hogy ne nézze közelről a tévét, mert elromlik a szeme. A dolognak van valóságalapja, de ez a tevékenység ma már egyáltalán nem okoz egészségügyi kockázatot.

Persze volt idő, amikor nagyon is komolyan kellett venni a közelről tévézés aktusát, az ötvenes-hatvanas években például olyan készülékeket is gyártottak, amelyeknek a katódsugárcsöveiből káros sugárzás, olykor pedig még röntgensugárzás is szivárgott. Ez utóbbi miatt például 1967-ben a General Electricnek vissza is kellett vonnia az akkoriban csúcskategóriásnak számító színes modelljeit, ugyanis esetenként a tolerálható sugárzásmennyiség több ezerszerese zúdult a tévénéző szemébe.

Nyugi, a technika azóta rengeteget fejlődött, fejlődött a gyártástechnika, a katódsugárcső már maga a történelem, a modern megoldások, mint például a LED pedig szemészek egybehangzó véleménye szerint egyáltalán nem károsítja a látószervünket sem akkor ha fél méterről, sem akkor ha távolabbról nézzük a tévét. Azzal már sokkal inkább lehet gond, ha sokat tévézünk, mert ilyenkor sokáig fókuszálunk egy pontra, kevesebbet pislogunk az átlagosnál, ami szemkiszáradáshoz, és a szemizmok fáradásához vezet. Na ettől tényleg elromolhat a szemünk, de nem azért, mert közelről néznénk a bűvös dobozt.

Kutatások bebizonyították, hogy a gyerekek könnyebben fókuszálnak közelre, ezért történhet meg az, hogy közelebb ülnek a tévéhez, mint ahogy azt egészségesnek gondolnánk. A szülők persze azért szülők, hogy aggódjanak gyerkőceikért, de a közelről való tévézés nem egyenlő a szemkárosodással. Sőt.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/59583/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?