Blogolj!

Fújd ki az úszógumid!

Dorogi László

Elég durva, de tényleg így van: a felesleges testzsír energiává alakul testedzés során, lebontásakor pedig szén-dioxid (is) keletkezik.

Régóta ismert tény: amikor fogyunk, akkor a szervezetünk zsírt éget el, s a hőfelszabadulással járó folyamat eredményeként, a felszabadult energiát a testünk üzemanyagként használja fel, a maradék pedig hő formájában távozik. Hogy kevésbé tudományos módon közelítsük meg a témát, amikor fogyunk, súlyt veszítünk és egyszerűen fogalmazva a korábban felhalmozott zsírt - egészen pontosan triglicerideket - elkezdi lebontani szervezetünk. Ennek a folyamatnak a melléktermékeként létrejövő zsírsavakat tudja hasznosítani szervezetünk, ám a zsírsavak bomlásakor nemcsak energia szabadul fel, hanem egy kevés víz és rengeteg szén-dioxid is.

Egy 2014-es brit - milyen más - tanulmány készítői kimutatták, hogy 10 kilogramm zsír elégetéséhez 29 kilogramm oxigénre van szükségünk és valamivel kevesebb mint 28 kilogramm szén-dioxidot fújunk ki a végén. Szóval amikor lemegyünk a konditerembe és bőszen nekivágunk a súlyok emelgetésének, akkor bizony a kifújt szén-dioxid jelentős része már zsírégetéskor keletkező melléktermékként távozik szervezetünkből. Van egy rossz hírünk is, a folyamat nem visszafordítható, úgyhogy semmiképpen nem ajánljuk, hogy bárki is egy ültő helyében vad zihálásba kezdjen. A testsúly-vesztéshez elengedhetetlen a testedzés, no meg a sokszor emlegetett egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/59251/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?