Blogolj!

Tudtad-e, hogy melyik a világ legnagyobb tivornyája?

Több mint két héten keresztül szinte mérhetetlen mennyiségű sört vedel az a mintegy hat millió ember, aki ellátogat az idei Oktoberfestre. A müncheni "buli" évről évre nem csak a világ legnagyobb ivászata, de a legnagyobb fesztiválja is. Pedig a történelmének első hét évtizedében még sört sem árulhattak a rendezvényen! 

Az 1600 pincérnő egyike. Másfél másodperc alatt töltimeg a literes korsót sörrel

A bajor hagyomány, amely világszerte ismert, nem is oly régi. Már persze a német viszonyokat tekintve, hiszen Germániában vannak olyan rendezvények, amelyek 500-600, de akár több mint 800 évre tekintenek vissza. Ehhez képest az Oktoberfest alig több mint 200 éves.

Amikor bajor Lajos trónörökös 1810-ben feleségül vette a szász Terézia Sarolta hercegnőt, talán olyan nagyon örült a frigynek, esetleg az újdonsült feleségét akarta elkápráztatni vagy leginkább nagyon szerette a mulatozást, úgy döntött, hogy az esküvőre meghívja az egész várost. Így a nagy napon, egészen pontosan 1810. október 12-én a München apraja-nagyja ott mulatott a városfal mellett, amelyet az ifjú ara tiszteletére legott el is neveztek Theresienwiese-nek.

A trónörökös, aki az ókori görög kultúra nagy tisztelője és követője volt, nagyszabású lovas és sportversenyeket hirdetett, az ókori olimpiák mintájára. Az eseménynek akkora sikere volt, hogy a lovasversenyeket és ezzel együtt a mulatozást a következő évre is meghirdették.

Bár a háborúk miatt, volt, amikor elmaradt az esemény, például 1813-ban, olyan gyorsan nőtt a népszerűsége, és ezzel együtt a résztvevők száma, hogy hatalmas „bulivá” vált pár év alatt. Így aztán 1819-től már a müncheni városatyák ragadták magukhoz a szervezést.

Azóta csak a súlyos kolerajárványok és háborúk idején maradt el az Oktoberfest, amely egyre korábban kezdődött, végül a nagy része átkerült a még melegebb szeptemberre és csak a fesztivál utolsó napjai „csúsznak át” októberre.

Bár ma már nagyrészt a sörözésről szól az Oktoberfest, meglepő, de több évtizeden át nem is lehetett sört mérni az eseményen. Először 1880-ban engedélyezték a városatyák sörkimérést!

Végül a kezdeti hagyományokból a lóverseny elmaradt, a második világháború után csak egyszer rendeztek lovas versenyeket.

Ma már évente mintegy 6 millió ember fordul meg a világ legnagyobbjának tartott fesztiválon, és a többségük külföldi.

Néhány érdekesség:

A nem kis űrmértékkel mérik a sört. Eredetileg 1,069 literes volt, ma már kereken egy literes.

Átlagosan évi 60 ezer hektoliter sör fogy el.

Több mint 1600 pincérnő szolgálja ki a vendégeket.

Egy gyakorlott pincérnő másfél másodperc alatt tölti meg a literes korsót.

A korsók a sörfőzdék tulajdonát képezik, minden évben újat terveznek és gyártanak a főzdék. A korsó ellopása bűncselekmény! A 70-es, 80-as években azonban annyira elszaporodott a korsók eltulajdonítása, hogy külön biztonsági személyzetet kellett fölállítani a megakadályozásukra.

Ebből okulva ma már – igaz jó pénzért – szuvenírként meg is lehet venni a korsókat. Természetesen ellopni még mindig bűncselekmény!

Az Oktoberfest kezdetét 1950 óta az jelzi, amikor a város polgármestere csapra veri az első söröshordót.

Így kezdődött a 2018-as Oktoberfest

Az Oktoberfestre mindenki ellátogat, aki számít, sőt, egymás esküdt ellenfelének számító politikusok söröznek együtt békésen. Színészek és celebek egymást felülmúló drindl (hagyományos bajor népviselet) viselésével igyekeznek kitűnni a tömegből.

Az eseményre hagyományosan testületileg ellátogat Bajorország szintén világhírű labdarúgó csapata, a Bayern München.

Az Oktoberfest idejére évekre előre minden létező szálláshely le van foglalva Münchenben.

Idén szeptember 22-től október 7-éig tart az Oktoberfest!

https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/59060/pics/lead_800x600.jpg
bajorország,münchen,oktoberfest,sör,színes világ,tivornya,Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?