Elvisszük az otthonodba a KŐFESZT-et! Kőfeszt-film 2019.09.29. 18:30 M5
hirdetés
Blogolj!

Tudtad-e, hogy Edison igazából évtizedekkel vetette vissza az elektromosság fejlődését?

Ragnar Volarus

Pedig a történelemkönyvek és a közvélekedés alapján igazából elképesztő tudósként gondolunk Thomas Alva Edisonra, akit a huszadik század egyik legnagyobb feltalálójának titulálunk. A legtöbb ember az elektromossághoz és a villanykörtéhez köti a nevét. Pedig a valóság az, hogy Edison évtizedekkel vetette vissza az elektromosság fejlődését.

Ahhoz, hogy ezt megértsük, meg kell vizsgálnunk az elektromosság tulajdonságait. Kétféle elektromosság (pontosabban kétféle átviteli módszer) van: az egyenáram (DC) és a váltóáram (AC). A legtöbb esetben a váltóáram sokkal jobban működik, mint az egyenáram, mivel nagy távolságra tud eljuttatni elektromos energiát kisebb energiaveszteséggel.  Ha azt feltételezzük, hogy egy város egyenáramon működne, akkor lakótelepenként kellene felépíteni egy-egy erőművet.

Mi sem természetesebb, hogy Edison az egyenáram mellé tette le a voksát. Eközben a szerb-amerikai fizikus és mérnök, Nikola Tesla feltalálta a váltóáramot (szakkifejezéssel a váltakozó áramot), és szerette volna piacra vinni, csak éppen az időzítés volt rossz. Merthogy Edison cége az egyenáramot nyomatta orrvérzésig. Olyannyira sikeres volt ez az 1880-as években indított kampány, hogy egészen az 1960-as évekig nem sikerült teljesen felváltania a váltóáramnak az egyenáramot.

De miért rettegett mindenki ennyire a váltóáramtól? Erről is Edison tehet, aki semmitől nem riadt vissza. Többek közt elektrosokkal megölte a Topsy nevű elefántot, az egészet filmre vette, aztán ezzel kampányolt. Ez a tragikus előadás kifejezetten versenytársának, a váltóáramot propagáló George Westinghouse-nak szólt. Csak élőben 1500 ember látta, ahogy Edison 6600 voltot vezetett szerencsétlen állatba. Hiába sokkal jobb technológia a váltóáram, Edison egyszerűen saját üzleti előnyei miatt próbálta lejáratni.

Topsy halála, csak erős idegzetűeknek:

De nem ez volt az egyetlen bűne a tudósnak, akinek nagyjából 2300 szabadalma volt, ám ebből a legtöbb összevásárolt. Ezek között az igazi drágakő kétségkívül a villanykörte. Amit viszont nem megvásárolt, hanem szinte ellopott. Mikor az eredeti feltaláló, Heinrich Göbel felkereste őt, hogy eladja neki az ötletet, Edison nemet mondott, arra hivatkozva, hogy nincs semmi a találmányban. Majd mikor szegény Göbel kilehelte a lelkét, Edison nevetséges áron megvette az özvegyétől.

Viszont Edison mindezek ellenére képtelen volt összehozni egy ténylegesen működő és megbízható villanykörtét. Ellenben üzletfele Joseph Wilson Swannak igen. Ezért Edison összefogott vele, és együtt megalapították az Edison & Swan United Electric Light Companyt. Most megkérdezem öntől: hallott valaha Swan nevéről a villanykörte kapcsán? Ugye nem. Ennyire volt ez jól és igazságosan működő partnerség.   

Ezek után maradjunk annyiban, hogy Edison nem kiváló feltaláló, hanem egy minden hájjal megkent kereskedő volt. Ugyan ma mindenki úgy gondol rá mint az elektromosság egyik úttörője, de ez csak egy újabb városi legenda. Érdemes megnézni például egy korabeli újságcikket, amiben legújabb találmányát mutatja be, a szellemcsapdát. Azt gondolta, hogy az elektromossággal érzékelhető a halálon túli világ. Véleménye szerint az embereknek vannak halhatatlan részei, ezért leégette az ujjlenyomatát, majd amikor az ugyanolyanra visszanőtt, levonta a kézenfekvő következtetést, hogy ez csak a halhatatlanság miatt lehetséges. Ezeket a gondolatait viszont szerencsére sosem publikálta.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/58707/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?