Blogolj!

Tudtad-e, hogy a kecskék is képesek felismerni az arckifejezéseinket?

Chopi

 

 

Már megint ezek a brit kutatók... Talán ez a kutatás a hasznunkra lesz valahogyan, de legalább érdekes az eredmény. Arra a következtetésre jutottak, hogy a kecskék jobban szeretik a mosolygós arcokat, előnyben részesítik a vidám arckifejezésű embereket. Ez pedig azt sugallja, hogy sokkal több állat lehet képes az arckifejezésünkből olvasni, mint azt eddig gondoltuk volna.

  

A „brit tudósok” ezúttal egy Kentben működő állat-jóléti szervezetnél (Buttercups Sanctuary for Goats) végezték a kutatást, melynek a megállapításait az Open Science-ben publikálták is. 

 

„Az emberi érzelmek felismerését vizsgáló tanulmányok rendkívül összetett képességeket mutattak ki a kutyáknál és a lovaknál”

– jelentette ki a tanulmány társszerzője, Natalia Albuquerque, a Sao Pauló-i egyetem munkatársa.

 

A kecskéket egy olyan helyiségben engedték szabadon mászkálni, aminek a falaira egyazon ember fekete-fehér fotóit tették ki, csakhogy míg az egyik fotón boldogság volt az arcán, addig a másik dühöt fejezett ki. Az állatok először a mosolygós arcot ábrázoló képhez mentek és az orrukkal is hosszabb ideig vizsgálták azokat. 

Érdekes azonban, hogy csak addig részesítették a kecskék szignifikáns előnyben a boldog arckifejezést ábrázoló fotókat, amíg azok a jobb oldalukon voltak elhelyezve. Amikor a bal oldalukon voltak, akkor kiegyenlítődött az érdeklődésük.

A tudósok szerint ennek az lehet az oka, hogy a kecskék agya is két részre bontva működik közre az információ feldolgozásában, a bal agyfélteke a pozitív érzelmeket értelmezi, a jobb feladata pedig a negatívak, például a düh elkerülése. 

A londoni Queen Mary egyetemen kutatója, Alan McElligot szerint mindez azt jelenti, sőt, bizonyítja, hogy nemcsak a házállatok képesek az emberi arckifejezés értelmezésére és az érzelmek felismerésére, ahogy eddig hittük, hanem jóval több állatfaj képes erre, ami persze hatással lehet a velük való kapcsolatteremtésre illetve segíthet az „érzelmi intelligenciájuk” megértésében.

 

   

forrás: MTI

fotók: Pixabay

  

https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/58424/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?