Blogolj!

Tudtad-e, hogy a heroin eredetileg köhögés elleni gyógyszer volt?

Ragnar Volarus

A heroin az egyik legdurvább keménydrog, az aktív használóit rövid idő alatt teljesen leépíti fizikailag és szellemileg egyaránt. Története során azonban egy időszakban gyógyszerként használták. A szert teljesen szürreális módon egy időben morfiumfüggők leszoktatásában használták, míg ki nem derült, hogy még annál is addiktívabb. Az már csak egy apró mellékzönge, hogy a morfiumot az 1800-as évek elején az ópiumfüggők gyógyítására használták. Hiába, az orvostudomány nem mindig állt a helyzet magaslatán.

A heroinnak volt azonban még egy ennél is meghökkentőbb felhasználási területe: az 1800-as évek legvégén a német gyógyszercég, a Bayer köhögés elleni gyógyszerként dobta piacra, teljesen legálisan. Egy rövid nagy sikere is volt: érthető módon aki ezzel kúrálta magát, azt nem zavarta különösebben a tüdőgyulladás.

A heroint, tudományos nevén diacetil-morfint, vagy C21H23NO5-öt egy brit kémikus, Charles Romley Alder Wright szintetizálta először 1874-ben, a morfiummal végzett kísérletei során. Pár állatkísérlet után azonban úgy látta hiába dolgozott, a szer nem igazán jó semmire, és fel is hagyott a tanulmányozásával. Ám mint minden "jó dolgot", ezt is újra felfedezte 1895-ben egy német vegyész Felix Hoffmann, mégpedig a Bayer gyógyszercég laborjában. Heinrich Dreser, a labor akkori vezetője azonnal lecsapott az ígéretes új szerre, és utasította Hoffmannt, hogy azonnal tegyen félre minden mást, és koncentráljon a heroin vizsgálatára. A történet újabb érdekes mellékvágánya, hogy Hoffmann két év múlva újra elővette a heroin miatt egyik félretett kutatását, amiből megszületett az acetil-szalicilsav, ismertebb nevén az aszpirin. 

Ám most térjünk vissza a heroinhoz. A Bayernél először nyulakon és békákon, majd embereken tesztelték - leginkább a Bayer saját dolgozóin, köztük magán Dreseren is. Néhány teszt után Dreser a német orvosok éves nagy kongresszusán pedig már úgy mutatta be a szert, mint az asztma, a tüdőgyulladás, a TBC, a hörghurut, és úgy általában a köhögés elleni új, minden addiginál tízszer hatékonyabb szer, ami egyben erős fájdalomcsillapító is, és semmiféle függőséget nem okoz.

A Bayer miért a köhögés elleni hatást reklámozta a cég, mikor a heroin fájdalomcsillapító hatása jóval kézenfekvőbb lett volna? Akkoriban a fájdalomcsillapítóknak messze nem volt akkora piaca mint most, ellenben a tüdőgyulladás és a TBC a vezető halálokok között voltak a világon, így ez tűnt logikusnak. Ráadásul azt sem szabad elfelejtenünk, hogy szájon át fogyasztva a heroin nagy részét lebontja a szervezet és morfiummá alakítja, így a szer hatása, és a heroinfüggőség közel sem volt olyan súlyos, mint a mai intravénás heroinistáknál.

A szert az 1800-as évek végén aztán gyorsan piacra is dobta a Bayer, szinte minden verzióban. Volt belőle klasszikus kanalas orvosság, sziruppal kevert, tablettás és vízben oldható por formájú verzió. Hogy honnan jött a heroin név? Az első tesztalanyok így jellemezték az állapotukat a szer bevétele után: heroisch, azaz hősies. Ennyi elég is volt a Bayer marketingeseinek.

A cég végül egyszerre 23 országban kezdte forgalmazni a termékét, aminek eleinte igazi átütő sikere volt. Az első évben egy tonnát gyártott le a Bayer a hatóanyagból, aminek a mai utcai értéke több mint 100 millió dollár lenne. Persze a piacra kerülése után pár hónappal már elkezdtek szállingózni a hírek az addikció kialakulásáról a használóinál, mégis csak 1913-ban tiltották be a gyártását, addig bőszen forgalmazták és hirdették az orvosoknak.

Az is érdekes, hogy a heroin név a Bayer bejegyzett védjegye volt egészen az első világháborút lezáró versailles-i szerződésig, amikor a győztes antant hatalmak megfosztották a német cégeket a szabadalmi jogaiktól és védjegyeiktől. Így lett a heroin köznév, és az aszpirin is. Kivéve Németországot és még vagy 80 másik országot, ahol utóbbi továbbra is, illetve újra a Bayer bejegyzett védjegye.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/58320/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?