Blogolj!

Nem szeretsz fürdeni? Irány a középkor!

Dorogi László

Már az általános iskolában tanulunk egy-két furcsaságot a középkorról, így azt is jól tudjuk, hogy nem éltek éppen higiénikus környezetben. Olyannyira nem, hogy még a legnagyobb uralkodók is tojtak a tisztálkodásra!

Nem véletlenül nevezik a középkor elejét sötétnek a történelemkönyvek, ezt régóta tudjuk. Az emberiség rémes hanyatlásba kezdett a virágzó ókori civilizációk utáni korban, mind szellemileg, mind életminőségben egyre lejjebb csúszott a lejtőn, s nem volt kivétel ez alól a higiénia, tisztálkodás kérdésköre sem. Amíg az ókori Rómában és Athénban fontos politikai kérdések dőlhettek el fürdőkben népszerűségük miatt, az idő előrehaladtával egyre kevésbé lett divat ilyen intézményekbe járni.

Ugye kitalálják: az egyház keze is vastagon benne van a dologban. Még a negyedik-ötödik században is megengedett volt fürdőket látogatni, ám az egyház ezt egyre rosszabb szemmel nézte ezt a fajta eretnek cselekedetet. Először azt tiltották meg a keresztényeknek, hogy meztelenül fürödjenek, később pedig már alapvetően nem volt szabad ilyen helyeket látogatni. Naná, mert az egyház szerint a nyilvános fürdők a szex és a fajtalanság szentélyei voltak, s az ilyen "bűncselekmények" szankcionálását a középkorban köztudottan komolyan vették.

Az igazsághoz hozzátartozik persze, hogy a higiéniai állapotok elképzelhetetlenül rosszak voltak akkoriban, így később már a betegségektől való félelem miatt sem igen jártak fürdőzni az emberek - meg hát ugye tilos is volt - s ne feledjük, még se híre, se hamva nem volt a háztartásokban található fürdőszobának, kádnak, de pláne a zuhanynak. Szóval az embereknek egyáltalán nem volt lehetősége a tisztálkodásra és nem is nagyon vágytak rá, mert veszélyesnek tartották.

Nem véletlen hát, hogy a gazdagabb réteg sem élt a fürdés kiváltságával, holott nekik meg lett volna rá a lehetőségük. Úgy hírlik, hogy XIV. Lajos Napkirálynak kifejezetten az orvosai javasolták, hogy a lehető legkevesebb alkalommal fürödjön, a király pedig maga is felesleges nyűgnek tartotta ezt a tevékenységet, így a legenda szerint mindössze kétszer fürdött meg... egész életében! Egy orosz nagykövet azt írta XIV. Lajosról, egy találkozó után, hogy úgy bűzlött mint egy vadállat, s ha azt hinnénk, hogy ez csak a férfi előkelőségek kiváltsága volt, akkor bizony nagyot tévedünk: Izabella, Spanyolország királynője szintén azzal büszkélkedett, hogy életében csupán kétszer fürdött meg, egyszer akkor, amikor megszületett és egyszer akkor, amikor megházasodott.

Szóval a középkorban penetráns bűzt árasztott szegény s gazdag egyaránt, nem véletlenül kezdték el hódító útjukat az iszonyatosan erős szagú parfümök. A higiénia? Arra pedig egészen a 18. század közepéig tojtak ez emberek. 

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/58228/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?