Blogolj!

Ezért nem tudod letenni a csipszet

Dorogi László

Nem csak az akaraterőd hiányán múlik, hogy képtelen vagy ellenállni egy zacskó csipsz felfalásának. Az ember kérdez, a biológia válaszol!

Most tedd a szívedre a kezed és válaszolj őszintén a következő kérdésre. Előfordult már veled, hogy képtelen voltál beosztani egy zacskó csipszet és attól a szent pillanattól kezdve hogy kibontottad és beleharaptál az első roppanós krumplicsodába, úgy érezted, hogy az utolsó sószemig ki kell takarítanod a tasakot? Nyugi, nem vagy egyedül ezzel a kis "problémával", nem tagadom, velem is megtörtént már ez a mohó csúfság. Szégyenkezésre viszont semmi okunk, hiszen ahogy veled, velem is a biológia babrált ki.

Le kell szögeznünk gyorsan, hogy nem csak a csipsz okozhat ilyen jellegű függőséget, hanem minden olyan étel, amelynek magas a zsírtartalma, méghozzá azért, mert az ilyen étkek megváltoztatják a bélben található baktériumháztartást és egészen egyszerűen nem érzékeljük, hogy megtelt volna a gyomrunk. Eszünk, eszünk, eszünk és egyre éhesebbek vagyunk, de legalábbis nem leszünk kevésbé éhesek. A kalóriák viszont számolatlanul jönnek és jönnek és jönnek. Ugye?

A georgiai egyetem kutatói patkányokon végeztek táplálkozási kísérletet, amelynek lényege az volt, hogy néhányat kiegyensúlyozott étrenddel etettek, néhányat viszont olyan táplálékkal, amelyről köztudott, hogy magas a zsírtartalma - egészen pontosan fogalmazzunk úgy, hogy a szénhidráttartalma, ami ugye majd a szervezetben zsírrá alakul. A patkányok a kísérlet során annyit ehettek két hónapon keresztül, amennyit csak akartak, az eredmény pedig világosabb eredményt hozott, mint a Nap.

A magas zsír- és szénhidráttartalmú kajákon tengődő négylábúak 25(!) százalékkal lettek súlyosabbak, mint az átlagos étrenden élő társaik, sőt, a bélflórájuk is megváltozott, bizonyos baktériumpopuláció megnőtt emésztőrendszerükben, míg mások eltűntek. Az egyensúly felborulása oda vezetett, hogy szinte kiiktatta azt az ideget, ami jelet küld az agynak a gyomor megtelésekor.

Szóval ezért sunyi jószág a csipsz, mert ha ez a fent említett kapcsolat elromlik az ideg és az agy között, akkor hiába laktunk már jól, egészen egyszerűen az agyunk nem érzékeli, s mivel a kutatók szerint a bélrendszer-agy kommunikációnk nagyon hasonlatos a patkányokéhoz, ezért történhet meg, hogy egyszerűen nem tudjuk letenni a csipszet. Kivéve persze, ha elfogyott.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/58190/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?