Blogolj!

Tudtad-e, hogy miért dobálunk aprópénzt a szökőkutakba?

Dorogi László

Évszázadok, sőt évezredek óta dobáljuk fémpénzeinket egyes szökőkutakba, de azon nem igazán merengünk el soha, hogy mégis mi a francért.

Na jó, azért azt nyilván mindenki tudja, hogy azért hajigáljuk az aprónkat a szökőkutakba, mert ilyen vagy olyan módon szerencsét hoznak, de mint oly sok minden, ennek a szokásnak a kialakulása is a valláshoz köthető és eredete egészen a viking mitológiáig vezethető vissza.

A vikingek rendszerint Mimir kútjához, a bölcsesség forrásához vándoroltak, hogy felvértezzék magukat a mindenható tudással, ám a forrásból csak azok ihattak, akik áldozatot mutattak be előtte, Odin, a vikingek főistene például az egyik szemét áldozta fel. A történészek szerint ehhez a mítoszhoz vezethető vissza a kívánságokat teljesítő kút szimbóluma, amely szinte minden európai nép szokásaiban megjelenik.

Azt is hozzá kell tennünk, hogy nem mindig volt ennyire magától értetődő az ivóvízhez való jutás, mint napjainkban, ezért a nyilvános kutak nagy megbecsülésnek örvendtek, különösen az ókorban, s az emberek az istenek ajándékainak tekintették azokat. Nem túlzás azt állítanunk, hogy az ókori rómaiak és görögök, de még a kelták is egyfajta szentélyként kezelték ezeket a vízforrásokat amelyekhez gyakran egy-egy istenség szobra is társult, itt lehetett imádkozni hozzájuk, s szent áldozatként pénzt dobni a kútba.

Persze a filmipar nem lenne filmipar, ha az ilyen mítoszokat nem támasztaná fel, 1950-ben jelent meg a Három pénzérme a szökőkútban című film, amely a római Trevi-kút legendáját keltette életre. A mítosz szerint, aki a kútba egy érmét dob, az visszatér az Örök Városba, aki két érmét dob bele, arra rátalál az igaz szerelem Rómában, s aki három érmével ajándékozza meg a kutat, az már a lagzijára is készülhet az újdonsült lelkitárssal.

A Trevi-kút a mai napig a világ egyik legnépszerűbb pénzbedobós szökőkútja, napi átlagban közel egymillió forintnak megfelelő aprót dobálnak bele a turisták, ezért minden nap ki kell üríteni, különben nagyon gyorsan venné át a víz helyét a pénz. Éves szinten nagyjából egymillió eurót halásznak ki a szökőkútból, ezt az összeget pedig Róma jótékonysági célokra fordítja.

Persze vannak olyan szökőkutak a nagyvilágban, amelyekbe tilos pénzt dobálni, mert a rengeteg pénzérme könnyen eldugítja a kút víztisztító-rendszerét, ilyen például a New York-i World Trade Center emlékmű díszkútjáét is.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/58138/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?