Blogolj!

Depressziós lenne a Balaton?

Pintér M. Lajos

Erre utalnak a tóban talált hatóanyag-maradványok. Persze nem eszik azért olyan forrón a kását...

Fotó: MTI/Varga György

Depressziós lenne a magyar tenger?

No, nem kell azért megijednünk, attól, hogy véget ért a nyári főszezon, a Balaton ugyanolyan kedves, bájos, vidám és csábító, mint a legforróbb napokon.

Ezzel együtt is aggasztó, hogy többféle gyógyszermaradványt is találtak a szakemberek a tó vizében, ezek között is elsősorban antidepresszánsokat és epilepszia ellen használatos hatóanyagokat.

A Sonline.hu Somogy megyei hírportál számolt be róla, hogy a Zala folyónál, a Balaton északi és déli partjánál, valamint Siófoknál, a Sió csatorna mentén, összesen 53 helyről gyűjtenek mintákat évente több alkalommal. Célzottan 137 hatóanyagot vizsgálnak. A továbbiakról hallgassuk a Balatoni Limnológiai Intézet Kísérletes Állattani Osztályának csoportvezetőjét!

– Ebből a 137-ből gyakorlatilag 68 hatóanyag mindegyik gyűjtőponton előfordul. Ezeket – a különböző biológiai hatások alapján – kilenc hatóanyag csoportba lehet sorolni. A vizsgálatok során a mintákból leggyakrabban az antidepresszáns és epilepsziaellenes hatóanyagokat mutattuk ki

– hangsúlyozta Pirger Zsolt.

Hozzátette, ezek a készítmények nehezen bomlanak le, ráadásul a tablettákban alkalmazott hatóanyag-tartalom is magasabb, mint az összes többi csoportnál. Ebből adódóan a kiválasztáskor sokkal több kerül ki a szervezetből. De azért is lehet ebből sok a vízben, mert ezeknek a gyógyszereknek széles körű a felhasználása és a krónikus terápiás alkalmazása is magas Magyarországon.

A szakember igyekezett mindenkit megnyugtatni, azzal együtt, hogy mindenképpen folyamatosan figyelemmel kell kísérni a Balaton állapotát, a vizsgálatok szerint a gyógyszermaradványoknak rövid távú ökológiai hatásuk nincsen, azok emberre nem veszélyesek. Ha valaki egyszerre inna meg ezer liter vizet, ami ugyebár kevéssé valószínű és egészséges, akkor is csak annyi hatóanyag kerülne a szervezetébe, amennyit egy tabletta tartalmaz.

https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/58139/pics/lead_800x600.jpg
Balaton,depresszió,gyógyszer
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?