Blogolj!

Tudtad-e, hogy van egy ország, ami homokot és tevéket exportál Szaúd-Arábiába?

Ragnar Volarus

Úgy tartja a mondás, hogy az a jó kereskedő, aki homokot tud eladni a sivatagban. Ezek alapján Ausztráliában találjuk a világ legjobb kereskedőit. Mert ők bizony ha hiszik, ha nem, nagy tételben adnak el homokot Szaúd-Arábiának. Pedig a közel-keleti ország területének 95%-át sivatag borítja, vagyis bő kétmillió négyzetkilométeren más sincs, csak homok. Persze alatta ott lapul nem is kevés olaj, de ez egy másik történet.

A titok az, hogy a szaúdi homok bizony nem jó. Legalábbis homokfúvásra. Ezt az ipari technológiát az építőiparban használják felületkezelésre és tisztításra. A működés elve az, hogy nagy nyomású levegővel homokot fújnak az adott felületre, ami gyönyörűen lecsiszolja azt, és egyúttal el is távolít minden szennyeződést, tulajdonképpen leborotválva a felület legfelső rétegét. Viszont erre a szaúdi homok nem alkalmas, mert tele van szilícium-dioxiddal, ami port csinál, az pedig eltömíti a gépek mechanikáját, belemegy a munkások tüdejébe és ott szilikózist okoz, rosszabb esetben tüdőrákot.

Mint tudjuk, Szaúd-Arábiában elég sok építkezés zajlik, ráadásul a legtöbb helyen homokfúvást használnak, ehhez pedig az ausztrálok látják el őket jó minőségű, kovamentes, olcsó homokkal a saját sivatagjukból. Ám az ausztrálok itt nem álltak meg. Mert miből van még sok az Arab-félszigeten? Tevéből. A világ 20 milliósra becsült tevepopulációjának jelentős része itt él, ennek ellenére Szaúd-Arábia külföldről vásárol tevéket, és az egyik legfontosabb forrása szintén Ausztrália. Ám némi csavarral.

Fotó: abc.net.au

Bizony-bizony. Nem éppen közismert tény, de Ausztráliában hatalmas, 700 ezer példányra becsült vad tevepopuláció él, a 19. században munkaállatként bevitt elődök leszármazottai. A tenyészet évi 8 százalékos ütemben gyarapodik, és egyre komolyabb gondokat okoz a helyi mezőgazdaságnak. A púpos állat ugyanis felzabálja a haszonnövényeket, és a birkák valamint a marhák legelőit is megdézsmálja. Az ausztrál kormány brutális teveirtással igyekszik kézben tartani a helyzetet, és ha már úgyis van egy csomó döglött tevéjük, azt eladják olyan helyekre, ahol az emberek szeretik a tevehúst. Szaúd-Arábia pont ilyen. Viszont nem csak a homok rossz az arab országban, de a tevehúsuk is rossz minőségű, mert ő tevéik sok mindenre jók a terhek cipelésétől a lóversenyszerű teveversenyekig. Cserébe a húsuk nem túl finom. Ellentétben az ausztráliai vadtevével, amit 2002 óta exportálnak Szaúd-Arábiába, mindkét fél nagy megelégedésére. Erre mondják: win-win szituáció.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/58023/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?