hirdetés
Blogolj!

Tudtad-e, miért lesz ráncos az ujjad ha sokat vagy a vízben?

Ragnar Volarus

Biztosan mindenki megkapta gyerekkorában, hogy most már jöjjön ki a vízből, mert ráncos a keze. Az ujjakon lévő bőr reakciója, hogy ha víz éri, beráncosodik. Erre a legelterjedtebb magyarázat, hogy azért, mert a bőr felázik. Ám mint kiderült, ez ebben a formában nagyon nem igaz. Elvégre akkor máshol is ráncosodnánk a víz hatására. Ezzel szemben ezt a jelenséget csak az ujjakon észlelhetjük. De akkor mégis mi az oka a ráncosodásnak?

A megoldás nem is olyan régen derült ki, elvégre ennél fontosabb dolga is van a tudósoknak. Tehát sokáig úgy gondolták, hogy az ujjak ráncosodásának hátterében az ozmózis nevű folyamat áll. Ennek lényege, hogy ha két oldat között feszül egy félig áteresztő hártya, (mint amilyen a sejtmembrán), akkor a hártya a kisebb molekulákat és a vizet beengedi, de a nagyokat nem engedi ki. Úgy tartották, hogy mivel a tenyéren és talpon nincsenek faggyúmirigyek, a bőr itt felázik, azaz a víz a bőr alatt lévő sejtek felé áramlik, a sejtek pedig a víztől megduzzadnak, és ez okozza a ráncosodást.

És ez az ami nem igaz. Nagyon úgy tűnik, hogy nem ozmózis okozza a bőr ráncosodását, hanem - mint sok minden másnak - ennek is evolúciós oka van. Ugyanis a legújabb kutatások azt mutatták, hogy az ujjak ráncosodása egy idegi reakció, és azért következik be, hogy a víz alatti síkos tárgyakat könnyebb legyen megragadni, valamint lábujjakkal jobban meg tudjunk kapaszkodni a síkos felületen. A ráncosodást a vízre adott reakció következtében összehúzódó vérerek okozzák, amit a szimpatikus idegrendszer szabályoz. Ezt az elméletet egyébként alátámasztani látszik az, hogy ha valakinek egy leszakadt ujját visszavarrják, akkor ott többé nem ráncosodik a bőr, hiszen nem működnek az idegek.

Fotó: MOFF/FLICKR

Az ujjak ráncosodása ráadásul nem csak nálunk embereknél, hanem legközelebbi rokonunknál a csimpánzoknál is megfigyelhető. Náluk az evolúciós magyarázat az lehet, hogy megkönnyítse a táplálékszerzést, a nedves, csúszós környezetben is. A lábujjak ráncosodása pedig elősegítette a járást a vizes talajon esőben, vagy akár a patakban halászat közben.

A feltételezést szintén igazolni látszik, hogy felázott, ráncos ujjakkal sokkal könnyebben helyezték el a vizes vödörben az apró üveggolyókat a kísérleti alanyok, mint sima ujjal, a redők ugyanis segítenek elvezetni a vizet a bőrfelületről. Száraz felületnél azonban nem jelentett előnyt a ráncos ujj, ezért olyankor a bőr ismét kisimul.

Tehát nem ozmózis, hanem egyszerűen ismét jól működött az evolúció, és az apróságokra is "figyelt".

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/57860/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?