Blogolj!

Tudtad-e, hogy van magasabb hegy a Mount Everestnél a Földön?

Dorogi László

Ezt a tézist már egészen kicsi korunkba megtanuljuk, pedig nem is igaz. Ugye, ugye, hogy minden csak nézőpont kérdése...

A Mount Everest, más nevén Csomolungma 8848 méter magasra tört fel a Földből, ezzel pedig hosszú-hosszú ideje birtokolja a bolygó legmagasabb csúcsa címet. De valóban a Himalája hegység csúcsa a legmagasabb?

A már említett magasságot a földrajztudósok a tenger szintjéhez, tehát az általuk nullának vélt értékhez képest határozzák meg, csakhogy a tengerszint nem pontosan ugyanolyan magasan húzódik a Föld minden pontján, két pont között akár több száz méteres eltérések is lehetnek.

Evezzünk tehát kicsit a feltételezések vizeire. Tegyük fel, hogy a mai naptól úgy számítjuk ki, melyik a Föld legmagasabb csúcsa, hogy a földfelszínen lévő legtávolabbi pontot keressük a Föld középpontjához viszonyítva. Ebben az esetben az Andok Egyenlítőhöz közeli csúcsa, a Chimborazo 6384,4 kilométerre van a Föld középpontjától, míg ez a Csomolungmánál 6382,2 kilométer, tehát a Chimborazo - amit sokáig bolygónk legmagasabb hegycsúcsának tartottak - 2168 métert ver a Mount Everestre.

Ha viszont a tengerszinthez viszonyított magasságot vesszük figyelembe, a Chimborazo "csupán" 6268 méteres magasságával még az Andok csúcsai között is csak a 39. legmagasabb.

Hogy tovább bonyolítsuk a helyzetet, létezik egy olyan metódus is, amellyel a hegy lábától a csúcsáig mérik a hegyeket, ebben a számítási rendszerben pedig a Mauna Kea utasít maga mögé mindenkit. Hawaii vulkánja a Csendes-óceánból tör a felszínre és összesen 10203 méter magasan van a csúcsa, de a vízfelszín fölé csak 4207 méter emelkedik ki.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/57872/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?