Blogolj!

Tudtad-e, hogy a világ mogyorótermelésének negyede egyetlen dologba kerül?

Ragnar Volarus

Szinte biztosan kitalálod melyik ez az édesség. Bár igazából úgy is mondhatnánk, hogy ennek az édességnek köszönhető a mogyoró(termesztés) sikere.

Mert bizony a válasz a Nutella. A már több mint 50 éves édesség egy olasz cukrász, Pietro Ferrero találmánya, ő dobta piacra 1964-ben. A krém elsöprő sikerére azóta egy több milliárd eurós édesipari óriáscég épül, és a család nevét viseli az egyik népszerű termékük, a Ferrero Rocher csokigolyó. Persze ne feledkezzünk meg a Kinder-tojásról, és a Tic-tac drazsékról sem, de népszerűségüket tekintve ezek a kanyarban sincsenek a Nutellához képest. 

Az édes krém gyártásához pedig a világ mogyorótermelésének egynegyedét használja fel a Ferrero, így tényleg ők vitték sikerre a mogyorótermesztést világszerte. A hatvanas években, amikor a mogyorós csokikrém a piacra került, a világ teljes éves mogyorótermelése 250 ezer tonna volt. Mára oda jutottunk, hogy szinte ugyanennyi kerül az egy év alatt megtöltött nutellás üvegekbe, a teljes termelés pedig egymillió tonna körül jár.

A Ferreronak köszönhetik szárnyalásukat a törökországi mogyoróültetvények, ugyanis innen származik a világ termelésének közel háromnegyede. Ennek viszont komoly hátránya is van, mert ha Törökországban rossz az időjárás, és a termés nagy része elpusztul, a mogyoró ára az egekbe emelkedik a világpiacon. Ez pedig együtt jár a Nutella áremelkedésével, sőt, a Nutella-hiány is beköszönthet, ami az édesszájúak legnagyobb rémálma. Néhány éve volt is erre példa.

A Nutella (pontosabban a mogyorókrém) egyébként nagy részben Napóleonnak és Hitlernek köszönheti a születését. Először a francia császár 1806-os kereskedelmi embargója Anglia ellen volt a kiváltó ok. Európán ugyanis a bojkott miatt eluralkodott a csokoládé- és kakaóhiány, mivel az nagyrészt a brit gyarmatokról, Anglián keresztül érkezett a kontinensre. Az olasz cukrászok ekkor nyúltak ahhoz a módszerhez, hogy a rettentően drágává váló csokoládét olcsó darált mogyoróval dúsítják. Így született meg a gianduja fantázianevű mogyorós csokikrém, amit csaknem másfél évszázaddal később, a második világháború (újabb csokihiány) alatt újított fel Pietro Ferrero. Hogy aztán további húsz év múlva kereskedelmi forgalomba hozza. 

Most pedig már lehet, hogy az a kérdés: mogyoróhiány esetén mivel lehetne helyettesíteni/dúsítani a mogyorót? Bár a Ferrero máris változtatott a recepten. A módosítást ugyan sokáig titkolták a cégnél, de szemfülesek kiszúrták, hogy a világ egyik legnépszerűbb édességében több lett a tejpor, több lett a cukor, viszont kevesebb a mogyoró.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/57822/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?