Blogolj!

Tudtad-e, hogy a nőknek jóval több tápanyagra van szükségük?

Chopi

  

Valószínűleg mindannyian tudjuk, hogy a férfiak mennyivel egyszerűbb lények…

Most a New Yorki Állami Egyetem kutatásából az is kiderült, hogy a nőknek jóval több kulcsfontosságú tápanyagra van szükségük az érzelmi jólétükhöz, így őket sokkal inkább befolyásolják az étkezési szokásaik.

 

A férfiak és a nők agya ugyanis anatómiailag és funkcionálisan is eltér, emiatt eltérő a mentális betegségekre való hajlamosságuk is. Lina Begdache és munkatársai a New Yorki Állami Egyetemen 563 fős mintán végeztek kísérletet az étkezési szokásokkal kapcsolatban. Az eredmények azt igazolják, hogy a férfiakkal ellentétben a nőkre jóval kevésbé jellemző a mentális jólét, kivéve, ha kiegyensúlyozott a táplálkozásuk, ugyanakkor egészséges életmódot folytatnak. A férfiak sokkal nagyobb százalékban tapasztalják meg a mentális jólétet, egészen addig a pontig, amíg alapvető tápanyagigényük ki van elégítve.

 

 

A Nutritional Neuroscience-ben közzétett kutatási eredmények magyarázatul szolgálhatnak arra, hogy miért magasabb a nők körében a mentális problémák kockázata illetve előfordulása, emellett hangsúlyozzák a minőségi étrend fontosságát a pszichés egészség szemponjából is. 

 

 

„A legfőbb konklúziónk, hogy a nőknek valószínűleg többféle tápanyagra lenne szükségük pozitív lelkiállapotuk megőrzése érdekében, mint a férfiaknak” 

– fejtette ki Lina Begdache. 

 

„Ezek az eredmények magyarázatot adhatnak rá, hogy a nőknél egyrészt miért diagnosztizálnak kétszer nagyobb eséllyel szorongást és depressziót, másrészt miért tartanak a depressziós epizódok hosszabb ideig, mint a férfiaknál. A mai étrendeknek magas az energiatartalmuk, de kevés bennük az olyan kulcsfontosságú tápanyag, amely anatómiai és működési szempontból is fontos az agy számára.”

 

A kutatás vezetője szerint az ősember energiában és tápanyagokban egyaránt gazdag étrendje jelentős mértékben hozzájárult az agy térfogatának valamint a kognitív képességeknek a fejlődéséhez, ezáltal pedig az evolúcióhoz.

 

„A hímek és a nőstények különböző fizikai és érzelmi kötelezettségei eltérő energiaszükségletet és élelmiszer-preferenciát eredményezhettek”

– fejtette ki a szakember. Eszerint lehetséges, hogy mindez magyarázza a nemek különböző agytérfogatát valamint az elérő agyi funkcionális kapcsolódást.

 

A szakember szerint amennyiben a mai étrendek nem felelnek meg a jelenkor kifejlett emberi agy igényeinek, az zavart okozhat bizonyos agyi rendszerek működésében.

 

 

  

forrás: MTI

https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/57799/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?