hirdetés
Blogolj!

Tudtad-e, hogy Tom és Jerry Oscar-díjasok?

Dorogi László

Gyerekkorunk kedvenc macska-egér párosának hattal több aranyszobrocskája van, mint a sokáig próbálkozó Leonardo Di Capriónak.

Az animációs rajzfilm-sorozat The Yankee Doodle Mouse című epizódja 1943-ban hódította el a sorozat első Oscar-díját animációs rövidfilm kategóriában, ám ezt megelőzően is jelöltek már két részt az elismerésre, amelyek azonban a Disney-hegemónia miatt - nagyon nehéz volt őket ebben a kategóriában legyűrni akkoriban - nem nyerték meg a díjat.

Az ominózus aranyszobrocska elhódítása után lendült be igazán Tomnak és Jerrynek, no meg persze William Hanna és Joseph Barbera készítőknek a szekere, a következő 11 évben csupán egyetlen egyszer fordult elő, hogy a Tom és Jerry valamelyik epizódja ne kapott volna Oscar-jelölést.

1957-ben a hatalmas sikerek ellenére mégis be kellett zárnia a Metro-Goldwyn-Mayer animációs stúdiójának, mert az ötvenes évek Amerikájában olyan gyorsan terjedt el a televízió és csappantak meg ezzel párhuzamosan a mozik bevételei, hogy a stúdió vezetői rájöttek, sokkal több pénzt kereshetnek a már elkészült epizódok újrafuttatásával, mintha új részeket rajzoltatnának. Különösen azután vált ez bizonyossá, hogy a hatvanas években a tévék is elkezdték sugározni a rajzfilmeket.

Később még próbálkozott az MGM a sorozat újraélesztésével, de a klasszikus, első generációs 114 rész sikerét már sosem sikerült újra elérniük. A Hanna-Barbera páros 13 jelöléssel és 7 elnyert Oscar-díjjal vonult vissza a rajzfilm készítéstől.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/57555/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?