hirdetés
Blogolj!

Tudtad-e, hogy az alkohol igazából nem is öli meg az agysejteket?

Dorogi László

Attól persze óva intenénk mindenkit, hogy mértéktelen alkoholizálásba kezdjen, de a tény az csak tény marad: alkoholfogyasztás során az agysejtek nem pusztulnak el és még csak nem is károsodnak.

Az örömhír hallatán akár azonnal el is indulhatunk a közeli krimóba ünnepelni egy-két sör társaságában, de persze a túlzott alkoholfogyasztásnak azért megvannak a káros hatásai az emberi szervezetre nézve. Az agysejteket viszont nemcsak hogy nem pusztítja el, de még csak nem is károsítja! A sokk után felmerülő kérdéseinkre a tudomány válaszol.

Az emberi szervezetbe juttatott alkoholt a májunk bontja le, ez a csodálatos szerv egy óra alatt nagyjából 7-8 grammot képes felszámolni ebből az anyagból. Éppen ezért, ha gyorsabban juttatjuk testünk belsejébe az alkoholos nedűt, mint ahogy azt a májunk képes feldolgozni, a fölösleg a véráramba kering addig, amíg arra vár, hogy a máj lebontsa. Ilyenkor beszélünk részegségről.

A véráramba keringő, várakozó alkohol természetesen eljut többek között az agyunkba is, s bár az etanol valóban képes arra, hogy sejteket, sőt mikroorganizmusokat öljön meg, különböző kutatások bebizonyították, hogy alkoholfogyasztás során az agysejtek nem pusztulnak el, nem is károsodnak, mindössze annyi történik, hogy a sejtek közötti kommunikáció zavarodik össze. Még tudományosabban fogalmazva, az agyban található neuronok bizonyos receptorai egy olyan szteroidot állítanak elő az alkohol hatására, ami megakadályozza az információk tárolását.

Egyes kísérletek azt is bebizonyították, hogy az alkohol akkor sem öli meg az agysejteket, ha közvetlenül rájuk zúdítjuk, de persze ez a szituáció a mindennapi életben aligha fordul elő. 

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/57492/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?