hirdetés
Blogolj!

Tudtad-e, hogy a római gladiátorok igazából kövérek voltak?

Dorogi László

Nem véletlenül kaszabolták egymást zsírpárnákkal felvértezve a legtöbbször kigyúrt fickóként ábrázolt férfiak. Az ok? Ésszerűbb mint gondolnánk.

Azt, hogy a római gladiátorok - némi képzavarral élve - izmos Adoniszként jelennek meg lelki szemeink előtt, részben a korabeli művészetnek, részben pedig Hollywoodnak köszönhetjük. Elvégre, ki csorgatná a nyálát egy szumós testalkatú Russel Crowe-ra, vagy egy Bud Spencer típusú hősies harcosra. Na, persze, ne túlozzunk, mert a római gladiátorok azért tényleg izmosak voltak, de a szálkás izomzatot jó adag zsírpárna fedte testükön.

Ennek oka táplálkozásukban keresendő, ugyanis az ádáz harcosok a közhiedelemmel ellentétben alig ettek fehérjét, étrendjük jelentős részét a gabonafélék, mint a zab, az árpa és a búza tették ki, mindemellett sok babot és szárított gyümölcsöt fogyasztottak. Csupán a nagyobb viadalok előtti lakomákon jutottak tejtermékekhez, vagy húshoz, így értelemszerűen étrendjükből nem csak a fehérje hiányzott, hanem a friss zöldségek, gyümölcsök, no meg a zsír is. Azt pedig ma már nagyon jól tudjuk, hogy a szénhidrátalapú táplálkozás elhízáshoz vezet. Emiatt kapták gúnynevüket is: sok helyen csak horderaii-nak, azaz árpaevőnek csúfolták őket.

A súlyfölöslegnek "természetesen" funkciója is volt, ám nem feltétlenül csak a gladiátorokra nézve jelentett előnyt. A zsírréteg az enyhébb, felületi sebesüléseknél megvédte a fontosabb ereket és idegeket a komolyabb roncsolódástól, ezért az ilyen sérülésekkel könnyedén folytathatták a harcot. A patakzó vér viszont sokkal drámaibbá varázsolta a küzdelmet, így megkapta a nép a cirkuszt. Az ókori rómaiak persze éppen annyira voltak hiúk, mint a mai kor embere, ezért a korabeli művészek nem csak a gladiátorokat, de a híres költőket és filozófusokat is kidolgozott testtel ábrázolták. Nem véletlen, hogy mi is így ismerjük őket.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/57395/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?