Blogolj!

Tudtad-e, hogy igazából milyen színű a zebra?

Ragnar Volarus

Örök vita. Hogy is van ez a zebra csíkjaival? Feketén fehér vagy fehéren fekete? Gondolhatnánk semmi jelentősége, elvégre miben különbözik egy fekete alapon fehér, és egy fehér alapon fekete csíkos állat?

Viszont az is érdekes kérdés, hogy miért jó a zebrának, hogy csíkos? Így álcázza magát. Nem, nem bolondultam meg. Tudom, hogy négylábú barátunk erősen elüt a környezetétől. Viszont ez nem gond, hiszen legnagyobb és legfőbb ellensége az oroszlán színvak. De még a leopárd és a hiéna is. Így akár sárga-kék csíkos is lehetne. Tehát igazából nem is a szín, hanem a mintázat a titok nyitja. 

Mert a zebra nem a környezetébe akar beleolvadni, hanem a többi zebra közé. A csíkoknak hála a jellemzően nagyobb csoportokban élő zebrák a rájuk vadászó ragadozók számára összemosódnak egy nagy, homogén zebramasszává, amiből nem nagyon tudnak prédát kiválasztani, sőt, még azt is nehezükre esik megállapítani, hogy mekkora a csorda és merre mozog.

Ami ellenségeiknek nehézséget okoz, az számukra viszont egyedi azonosító - mondhatnánk a csíkjaik az ő személyi igazolványuk vagy ujjlenyomatuk -, mert minden egyes zebra mintázata egyedi, így egy pillantással beazonosítják egymást a csíkokról.

És akkor térjünk vissza alapkérdésünkhöz. Milyen színű a zebra? Dobpergés. A zoológusok szerint a zebra fekete alapon fehér csíkos. A szőr alatt a bőrük fekete színű, és a szőr is fekete alapállapotban, kivéve ott, ahol a fekete színt adó pigmentsejtek, a melanociták működését egy enzim blokkolja. Ezeken a helyeken alakulnak ki fehér foltok, illetve csíkok. Amik ugye egyedi mintázatot alkotnak és már az anyaméhben, embrió korban létrejönnek.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/57111/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?