Blogolj!

Tudtad-e, hogy miért 4 jegyűek a PIN-kódok?

Ragnar Volarus

Naponta számtalanszor ütjük be a különféle PIN-kódjainkat, és a világ legtermészetesebb dolgaként fogadjuk el, hogy ez négy számjegy. Na de miért nem öt? Vagy hat? A válaszért csupán fél évszázadot kell visszarepülnünk az időben. Akkor találták fel ugyanis az ATM-et.

De mi is az a PIN-kód? Sz ószerint azt jelenti, personal identification number, vagyis személyes azonosítószám. Kicsit butaság a P betű, vagyis a "personal" rész belőle, hiszen a szám a bankkártyát, vagy a telefont azonosítja - a tárgyat, amihez tartozik, de nem a személyt, aki használja. De lendüljünk túl ezen.

Menjünk vissza 1967-be, amikor egy skót feltaláló, John Shepherd-Barron azzal az ötlettel kereste meg a Barclays bankot, hogy építene egy gépet, ami olyan, mint a csokiautomata, csak éppen készpénzt ad csekkért cserébe. Itt jött az első probléma. Vajon hogyan azonosítja a csekket a gép? Az első tervek szerint a csekk papírja radioaktív C14-es szénizotóppal lett volna átitatva, és az ebbe kódolt információt hasonlította össze a gép a felhasználó által megadott azonosítószámmal. Talán mondanunk sem kell, isten áldja azt, aki később feltalálta a mágnescsíkos műanyagkártyát.

Na de vajon miért 4 jegyű a PIN-kód? Shepherd-Barron eredetileg úgy gondolta 6 számjegy lenne az ideális. Mindezt azért, mert a hadseregben hat számjegyű volt az azonosítószáma és ezt már elég könnyen megjegyezte. Ráadásul az egymillió variáció pont elég ahhoz, hogy ne lehessen sima találgatással feltörni a kódot. Na de ő nem akart egyedül dönteni, így egy tesztcsoportnak tette fel a kérdést. A feleségének. Mrs. Shepherd-Barron pedig kerek-perec kijelentette, márpedig ő négynél többet nem tud megjegyezni.

Innen pedig nem volt apelláta, a terveket megváltoztatták, így lett 4 számjegy az első ATM - és onnantól az összes - PIN-kódja, és ezt vette át később minden hasonló, numerikus kódos azonosítást használó biztonsági megoldás. Köszönjük Mrs. Shepherd-Barron!

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/57054/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?