Blogolj!

Tudtad-e, hogy a teavajnak tényleg köze van a teához?

Dorogi László

Számos teória született a múltban az egyik legkedveltebb ételünk elnevezésével kapcsolatban. Sokan úgy tartják, a megnevezés nem a forró italra utal a teavaj nevében, ám ők minden bizonnyal tévednek.

A teavaj hosszú évtizedek óta szerves része reggelizőasztalaink látképének és biztosan sokan gondolkoztak már el azon félálmukban falatozva, hogy miért is nevezzük tulajdonképpen így ezt a tejterméket. A teavaj az Osztrák-Magyar Monarchia találmánya, s mint ilyen, csak a Monarchia "utódállamaiban", Magyarországon, Ausztriában, Csehországban, Szlovákiában, Szlovéniában és Horvátországban fordul elő, más nemzetek vajainál hiába keressük a 'tea' előtagot, nem fogjuk megtalálni.

A titok nyitjára több megoldás született az elmúlt évtizedekben, az egyik ilyen, hogy a teavaj (németül TEEbutter) szó elején olvasható 'tea' tag tulajdonképpen egy betűszó, ami a vaj kiváló minőségére utal. A 'TE' előtag a sziléziai Teschen tartományt, az 'E' pedig az Erzehögliche, vagyis főhercegi címet jelöli, méghozzá azért, mert a legjobb vajat a Monarchiában a Habsburg-Tescheni Frigyes főherceg tejüzemében készítették és onnan szállították a bécsi udvarba. 1895-től kezdve a legjobb minőségű vajak márkajelzésévé vált a 'TE.E', amely aztán 'Tee' formában köznevesült az Osztrák-Magyar Monarchiában.

Az osztrák teavaj minősége 1901-ben díjat nyert Párizsban és Londonban, az 1900-ban, Schärdingerben alapított első osztrák Központi Teavaj Értékesítési Szövetkezet díjnyertes tejterméke pedig 1904-ben már a brit királyi ház beszerzési listáján is megjelent. A britek elsősorban hagyományos ötórai teájukhoz felszolgált teasütemények egyik fő alapanyagaként használták, így mélyülhetett el a kapcsolat a vaj és a népszerű forró ital között.

A csavar a történetben azonban csak most következik, ugyanis a teavaj kifejezés jóval korábbra datálódik, mint 1895, a Pallas Nagylexikon 1897-es kötetében szereplő vaj címszó alatt ugyanis a következő áll:

"Teavajat főleg csak a tejfölöző gépek kitalálása óta készítenek, mert azelőtt úgyszólván lehetetlen volt egészen édes tejfölt nyerni, most azonban gyakoribb a teavaj, mint a savanyu tejfölből előállított közönséges vaj."

Ebből arra következtethetünk, hogy teavajat már jóval 1895 előtt is készítettek, hiszen a tejfölöző gépet korábban találták fel, 1883-ban, a budapesti Központi Tejcsarnok Szövetkezeti RT megalapításakor már szerepeltek tejfölöző gépek a szövetkezet beszerzési listáján. A Pallas Nagylexikon szócikke arra is rámutat, hogy tejfölből főzővajat, a tejszínből pedig teavajat nyernek és ez a titok nyitja.

A teavaj elnevezése tehát nem köthető egyetlen névadó személyéhez, vagy intézményhez sem, a tea és a vaj között tulajdonképpen az édes tejszín jelenti a kapcsolatot. Ezt pedig Közép-Európában, azon belül például Ausztriában is már a 18. századtól kezdődően szolgáltak fel teához. Ugyanebből a kiváló minőségű tejszínből készítették a legtöbbre becsült, legjobb minőségű és legdrágább vajakat is, amelyek később megjelentek a teához felszolgált kenyereken, majd később a teasütemények alapanyagaként is.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/57065/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?