Blogolj!

Tudtad-e, hogy nő írta a holdraszállás szoftverét?

Ragnar Volarus

Margaret Hamilton. Komoly név az űrhajózás történelmében. Nem is véletlenül, hiszen a hölgy a NASA híres holdraszállás-programján, az Apollón is dolgozott. Méghozzá programozóként! Ne felejtsük, a 60-as évekről beszélünk.

Az Egyesült Államokban régi tradíció volt, hogy a dolgozó nőket osztották be a "gombnyomogatós" munkákra – a számológép vagy az írógép mellé. Az ismert, hogy az atombomba fejlesztése, a Manhattan-terv idején is nők gyártották a lyukkártyákat, amivel elvégezhették a szükséges számításokat. Persze a macsó fizikusok, akik vitték a projektet, igyekeztek minimálisra szorítani a szerepüket, és a nők általában csak utasításokat kaptak a technikai személyzettől, de azért arra is volt példa, hogy maguknak kellett elvégezniük a szükséges számításokat. 

Innen pedig jó ideig úgy volt a köztudatban, hogy „a programozás a nők dolga”. Egészen az informatika csecsemőkoráig. Tehát akkoriban közel sem volt olyan meglepő, hogy rengeteg nő van a programozók között. Grace Murray Hoppernek például az első számítógépes fordítóprogramot (compiler) köszönhetjük. 

Hamilton egy szép nagy kupac kinyomtatott programkód mellett – ezt a programot használták az Apollo űrhajók navigációs rendszeréhez

De térjünk vissza Margaret Hamiltonra, aki az Earlham College-ben diplomázott matematikából, majd később megtanulta a programozást. 31 évesen írta a programot, amiért a NASA ki is tüntette. 1986-ban céget alapított Hamilton Technologies néven a massachusettsi Cambridge-ben, és azóta is ő vezeti a céget. 2016. november 22-én megkapta a Presidential Medal of Freedom kitüntetést is Barack Obamától, amely az Egyesült Államok legmagasabb elismerése amelyet civil ember kaphat. 

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/56976/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?