hirdetés
Blogolj!

Hasíts le új lakásod árából!

Dorogi László

Abban alighanem mindenki egyetért, hogy az ingatlanok árai az utóbbi években abnormálisan elszabadultak. Nemcsak az albérletekért fizetünk elképesztően hatalmas összegeket havonta, de egy lakás- vagy házvásárlás is óriási költségeket ró vállunkra, arról nem is beszélve, hogy önerőből, hitel nélkül manapság szinte lehetetlen ingatlant vásárolni, hacsak nem úszkálunk a pénztengerben mint Dagobert bácsi.

Azt viszont kevesen tudják, hogy - a magyar ingatlanvásárlási szokásoktól kissé idegen - kisebb-nagyobb alkudozással nagyon sokat spórolhatunk egy új lakáson, vagy éppen házon, de persze ennek a metódusnak is megvannak a maga trükkjei, szabályai, amelyeket be kell tartani, ha sikeresen szeretnénk lefaragni a gigantikus összegből.

A legfontosabb, hogy ne rontsunk ajtóstól a házba, mert egyrészt akkor plusz költségen csináltathatjuk meg a nyílászárót, másrészt nagyon rossz alkupozícióba kerülünk. Mire gondolok? Ne kérdezősködjünk azonnal az ingatlan áráról, pláne akkor ne, ha még csak nézelődünk. Nekünk, magyaroknak nem igazán fekszik ez a piaci kofa módjára való alkudozás, sokan feszengenek és érzik kényelmetlenül magukat a licitháború során, pedig tulajdonképpen saját magunknak alakíthatunk ki kedvező vásárlói pozíciót. Ha már rögtön a tárgyalás elején a végleges árról kérdezzük az ingatlanost, vagy az ingatlan tulajdonosát, azzal gyakorlatilag az ő kezébe adjuk a döntés jogát: annyiért adja el nekünk, amennyiért csak tudja és akarja.

Az alkudozás lényege, hogy bevessük személyes vonzerőnket és a legjobb tulajdonságainkkal meggyőzzük az eladót arról, hogy megéri nekünk olcsóbban eladni portékáját. Ezt viszont csak akkor tudjuk végrehajtani, ha magabiztosak vagyunk és bizalmat ébresztünk az eladóban. Ha még csak nézelődünk a piacon és olyan félmondatok hagyják el a szánkat, amelyek bizonytalanságot kelthetnek az eladó félben, akkor már el is veszett az ügy, mert biztosan szívesebben fogja olyannak eladni az ingatlant, aki önbizalommal - és pénzzel - telve fog neki a vásárlásnak.

Az is fontos, hogy alaposan feltérképezzük a megvásárolni kívánt ingatlant, kérdezzünk bátran az eladótól a bejárás során, ugyanakkor ne feltételezzük, hogy át akar verni minket, mert valószínűleg ez nincs is így. Járj utána, hol lehetnek az adott típusú ingatlan gyenge pontjai, s ha jól felkészülsz, az is előfordulhat, hogy tisztában leszel olyan esetleges hátrányokkal, amelyekkel az eladó - önhibáján kívül - nem.

Elcsépelt mondás, de igaz: az ingatlanok árát a kereslet és a kínálat határozza meg. Ha olyan lakásra vagy házra pályázol, amelyre sokan fenik a fogukat, rosszabb alkupozícióba kerülsz, ám ha olyan ingatlan iránt érdeklődsz, amely rajtad kívül a kutyát nem érdekli, akkor nagyobb eséllyel tudsz engedményt kicsikarni az eladóból.

https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/56920/pics/lead_800x600.jpg
alku,ingatlan,vásárlás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?