Blogolj!

Tudtad-e, hogy a brit haditengerészet kitüntetett egy macskát?

Ragnar Volarus

Simon egyszerű kóbor macska volt, mikor 1948-ban "elszegődött" a HMS Amethyst fedélzetére. Pontosabban egy fiatal matróz találta Stonecutters Island kikötőjében, és úgy döntött, felcsempészi a hajóra. A legénység új tagja gyorsan összebarátkozott a tengerészekkel, és hamarosan már a kapitány kabinjában aludt. Viszont Simon nem csak potyázni ment a hajóra, hanem szolgálta a hazát és ritkította a patkány- és egérállományt is.

A macska ott volt a kínai polgárháborúban is, ahol az 1949-es Jangce-incidensben az Amethyst erős kereszttűzbe került a folyón, és a kabint is ágyútalálat érte. Sajnos a hajó kapitánya is életét vesztette és Simon is kapott a repeszekből, de a sérült macska sikeresen felgyógyult az ütközet után. Aztán novemberben a plymouth-i kikötőben karanténba tették, ahol vírusfertőzést kapott és végül elpusztult.

Simon viszont a Jangce-incidens után nemzeti hőssé vált Angliában. A temetésén több százan vettek részt, a sírkövére pedig a „Túlélte a Jangce folyami incidenst, teljesítette a parancsot” feliratot vésték.

Hősies szolgálatáért Simonnak posztumusz ítélték oda a PDSA Dickin Medalt, amely egy olyan érdemrend, amellyel a brit hadsereg az állomány munkáját segítő állatokat tünteti ki. Nem ez volt az egyetlen kitüntetése a legendás cicának, aki megkapta a Blue Cross kitüntetést is, amit az állatok bátorságukért és hősiességükért kapnak.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/56811/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?