hirdetés
Blogolj!

Sikerült megfejteni a macskák rejtélyét?

A kutyákon kívül a legnépszerűbb háziállat kétségkívül a macska. A kutyások és a macskások között már régóta megy a „harc”, de ha belegondolunk, igen keveset tudunk a sokszor kimért, rejtélyes cicákról.

Az ELTE Etológia tanszékének kutatói most ezt próbálják megfejteni úgy, hogy a macskák és gazdáik közötti kommunikációt vizsgálták. Ez azt jelentette a gyakorlatban, hogy 157 macskatulajdonost vettek alapul, akik megkérdezése után kiderült, hogy minél magasabb értelmi képességet tulajdonítanak a gazdák a macskáknak, általában annál több kommunikációról számolnak be kettejük között.

A tudósok arra keresték a választ, hogy a macskatulajdonosok hogyan képesek megérteni háziállatuk viselkedését, szándékait és hangulatát, illetve hogy a macska képes-e ugyanerre, vagyis milyen állat a macska az emberrel való együttélés szempontjából. 

Lényeges, hogy ebben a tanulmányban nem a kutyához viszonyítva elemeztük a macska viselkedését, és nem is arra voltunk kíváncsiak, milyen gondok merülnek fel a macskával kapcsolatban. Sokkal inkább arról kívántunk képet kapni, hogy a macska-ember kapcsolat mennyire sokrétű, milyen mértékben élik meg azt az emberek kétirányú interakciók folyamataként

 - foglalja össze Pongrácz Péter kutató. 

Az interakciók pedig igen valósak, ugyanis a macskák értik az emberi kommunikáció különféle formáit és maguk is többféle módon kommunikálhatnak az emberrel. Ám ez is eltérő lehet, hiszen a gazditól is függ a kommunikáció: a nők "többet feltételeznek" empátia terén a macskáról, mint a férfiak, és a magasabb végzettségű macskatartók szintén kommunikatívabbnak és empatikusabbnak tartották állataikat. Az idősek szerint az állat igazodik hozzájuk érzelmileg, és minél magasabb értelmi képességet tulajdonítanak a gazdák a macskáknak, általában annál több kommunikációról számolnak be kettejük között. 

https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/56788/pics/lead_800x600.jpg
színes világ,Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?