hirdetés
Blogolj!

Tudtad-e, hogy Einstein nem is bukott meg matematikából?

Ragnar Volarus
Az egyik legnépszerűbb legenda, hogy minden idők egyik legnagyobb fizikusa gyerekkorában megbukott matematikából. Csak az a bökkenő, hogy ez nem igaz. Szóval a rossz tanuló gyerekeket - vagy leginkább szüleiket - nem lehet ezzel vigasztalni, hogy ettől még zseni is lehet a gyerek. Bár éppen lehet, de nem Einstein rá a jó bizonyíték, aki igazából jó tanuló volt, ráadásul éppen a matematika és fizika területén nyújtott kiemelkedőt már gyerekkorában is.

A felvételi eredményeit részletező bizonyítványon jól látható az algebra és fizika hatos érdemjegy (ami a legjobb), valamint a francia hármas is.

Fotó: Wikipedia

Akkor mégis honnan ered a legenda a rossz tanuló Einsteinről? Egyszerű félreértés. Akkoriban a német iskolarendszerben az egyes volt a legjobb jegy, míg a svájciban a hatos, tehát pont fordítva. Így Einstein osztályzatai a sok ötössel és hatossal Svájcban kiemelkedően jónak, míg a német rendszerben egész egyszerűen értékelhetetlennek számítottak volna. Évtizedekkel később, amikor Einstein már Nobel-díjas tudós volt, színes hírek után kutató amerikai újságírók keverték össze a német és svájci osztályzási rendszert. Ami részben érthető, hiszen náluk betűkkel osztályoznak, nem számokkal. Nekünk az a fura, nekik pedig a mi európai módszerünk. Bele is futottak ebbe a hibába, és szenzációként hozták le a világhíres fizikus köré kerekített fals sztorit. A sztori először 1935-ben jelent meg, és annyira népszerű volt, hogy azt hiába cáfolta, és nevette ki a hírt többször is nyilvánosan az akkor már Amerikában élő, a Princeton egyetemen professzorkodó tudós, az menthetetlenül elterjedt az egész világon.

https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/56561/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?