Blogolj!

Tudtad-e, hogy az Eiffel-tornyot először nem is Párizsban akarták felépíteni?

Ragnar Volarus

Franciaország éke, és talán legismertebb építménye az Eiffel-torony, a neve és sziluettje összeforrt Párizzsal. Pedig eredetileg nem is oda szánták. Gustave Eiffel, a torony megálmodója 1888-ban először Barcelona városánál kopogtatott a tervekkel. Ebben az esztendőben ugyanis a katalán város rendezte a világkiállítást, ami akkoriban hatalmas eseménynek számított. Ilyenkor pedig a rendező városnak illik valami nagy szenzációval előállni. Ez lett volna az Eiffel-torony.

Fotó: Andrey Yurlov/Shutterstock

De nem lett. Merthogy a barcelonai városvezetés hosszas viták után visszadobta az Eiffel-torony terveit, azzal az indokkal, hogy az építkezés túl drága lenne, ráadásul a torony nem illene bele a város látképébe. Sőt, egyesek odáig merészkedtek, hogy kijelentették: ez a torony bizony bűnronda.

Szerencsére Eiffel nem egy feladós fajta, és a következő évi világkiállítás házigazdájánál is elkezdett próbálkozni. Igen, ez a város volt Párizs. Persze itt sem volt egyszerű dolga a tervezőnek, hiszen köztudott volt, hogy a spanyolok dobták a tervet. A büszke francia építészek pedig nem akarták elfogadni, hogy más "kidobott gatyájával" öltöztessék fel és díszítsék az ő csodás városukat.

Fotó: parisinsidersguide.com

Szerencsére a párizsi városvezetés ennél elfogadóbb volt, meglátta a reklámértéket a világ akkori legmagasabb építményében, és végül  rábólintottak a tervekre. 1889-re el is készült a torony, ám akkor úgy tervezték, hogy a világkiállítás után rögtön le is bontják. Viszont időközben kiderült, hogy a torony tetejére szerelt rádióantenna addig sosem látott hatékonyságú kommunikációs állomássá teszi a tornyot, ezért a hadsereg számára nagyon hasznos turistalátványosság végül megúszta a lebontást. 

Napjainkban pedig évi 6-7 millió ember mássza meg, vagy liftezik fel a tetejére. Barcelona pedig sajnálkozhat.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/56323/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?