hirdetés
Blogolj!

Tudtad-e, hogy Napóleon nem is volt alacsony?

Ragnar Volarus

A köztudatban úgy él Bonaparte Napóleon, a francia császár és hadvezér, mint nagyon alacsony ember. Később el is nevezték róla a kisebbségi komplexus egyik alfaját, az alacsony emberekre jellemző Napóleon-komplexust. Viszont Napóleon közel sem volt annyira mélynövésű. Mindez egy tévedésből, a brit propaganda hatékonyságából, és az elmúlt évszázadok átlagmagasság-növekedéséből került tévesen a köztudatba. 

Ezen a Paul Delaroche festményen tényleg nem tűnik magasnak

Szerencsére akad egy hiteles adat is a császár magasságáról. Gondolhatnánk, ha más nem, a koporsókészítő mindenképpen pontosan tudja a megoldást, de ebben az esetben egy orvos mérte meg Napóleon holttestét, és 5 láb 2 hüvelyket jegyzett fel. Ez a mai angolszász mértékegységnek megfelelően 157 centiméternek felel meg. Ám ekkoriban elég durcás volt egymásra a két ország és a francia láb és hüvelyk mértékegységek nem egyeztek meg pontosan az angolszászokkal, amelyek egyébként a mai napig használatban vannak.

Ha az akkori francia értékeket nézzük, akkor viszont hirtelen 12 cm-t nőtt a császár, és máris 169 centiméternél járunk. Ezzel még valóban nem egy szálfatermet, de újabb korabeli értéket kell figyelembe vennünk. Mert az évek során bizony az átlagmagasság is változott, és a korabeli francia férfiak akkoriban mindössze 165 centire nőttek. Csak érdekességképpen, ez ma már 176 cm.

Joseph Chabord festménye a császárról már jóval előnyösebb

Akkor mégis miért hívták már a saját korában is “le petit caporel”-nek, vagyis gúnynevén apró tizedesnek? Erről bizony a történészek szerint a brit propaganda tehet, ami hatékonyan terjesztett el mindenféle pletykát Napóleonról, hogy a katonák ne féljenek a franciáktól. Ezek egyike volt az, hogy a császár törpenövésű. Lám, a média már akkor is mire volt képes!

Erre pedig csak ráerősített, hogy egy átlag brit katona Napóleont legfeljebb messziről láthatta, akkor is a testőrei között. A válogatott elitkatonák pedig már akkor is szép legények voltak, akárcsak manapság. Nem csoda, ha jóval magasabbak voltak a császárnál, aki köztük valóban törpének tűnhetett. Pedig!

https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/56089/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?